Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Leidschendam
 
 
5 januari 2020, Gezamenlijke Nieuwjaarsdienst in de Kruisheuvelkerk

5 januari 2020, Gezamenlijke Nieuwjaarsdienst in de Kruisheuvelkerk
Het was druk in de kerk. Een kakafonie van geluid alsof we elkaar weken niet hadden gezien of gesproken. Een bijzondere dienst ook want Joost Batelaan werd als diaken voor de wijkgemeente Leidschenveen bevestigd.
Na het welkom door de ouderling van dienst, aanvangslied, bemoediging en groet, werd er bevestigd. Ds. Fulco legde speciaal voor de kinderen nog eens uit wat er voor taken in de kerk zijn, én dat hiervoor gelukkig altijd weer mensen bereid zijn zo'n taak voor een enkele tijd op zich te nemen. Hierna gingen de kinderen naar de nevendienst en de tieners naar de Lounge. Voor de achterblijvers werd er gelezen uit genesis 25, 1-6 en Matteüs 2, 1-12.
Natuurlijk ook deze dienst weer prachtige liederen. Na de preek kwamen de kinderen en tieners weer terug in de kerk. Vandaag deelden we ook brood en wijn. Na de collecte was het al weer tijd voor het slotlied. En oh... wat gaat een ochtend snel voorbij. Na de dienst koffie met iets lekkers en vele goede wensen voor 2020.
Een prachtig begin van het nieuwe jaar.

Bekijk de foto's
 
11 januari 2020, Spellenproeverij in de Binnenhof

11 januari 2020, Spellenproeverij in de Binnenhof
We zijn het nieuwe jaar gezellig begonnen met een spellenproeverij voor de hele PG Leidschendam-Leidschenveen in de Binnenhof. Een druk bezochte avond met veel bekende, maar ook nieuwe gezelschapsspellen. Het was een relaxte avond waar we elkaar op een andere manier leerde kennen. Onder het spelen werd druk gekletst. En... natuurlijk waren er lekkere hapje en drankjes. Aan een van de tafeltjes vertoonde Ab als ‘mister Mind F*ck’ nog een paar kunsten. Onbegrijpelijk! Gelukkig legde hij aan het eind wel één van zijn trucjes uit. Geweldig! De avond vloog voorbij en iedereen keerde tevreden huiswaarts.

 
 
19 januari 2020, geslaagde voorstelling met Matthijs Vlaardingerbroek 19 januari 2020, geslaagde voorstelling met Matthijs Vlaardingerbroek
De kindervoorstelling van Matthijs Vlaardingerbroek was geweldig!
Zondagmiddag 19 januari was de Kruisheuvelkerk goed bezocht. Ruim 80 kinderen met ouders en andere belangstellenden waren aanwezig. 
Matthijs de poppenspeler, goochelaar en verhalenverteller zette een leuke show neer met het thema 'iedereen heeft talent'. Het was een interactieve middag en veel kinderen hebben Matthijs en zijn poppen talentvol geholpen in de voorstelling. Henkie de buikspreekpop was vermakelijk. Wat een druktemaker! 
Matthijs had een kleurboek bij zich zonder plaatjes, dus met witte bladzijden. 
Na wat gegoochel zaten er ineens zwart-wit plaatjes van Bijbelverhalen in en na nog wat gegoochel waren de plaatjes ingekleurd. Ongelofelijk. 
Bij een meisje goot hij water in haar rug dat aan de voorkant uit haar buik kwam. Geen idee hoe dat mogelijk was. De kinderen vonden het geweldig, maar ook de volwassenen hebben genoten. 
Tussendoor heeft de Mazzel Praiseband nog een aantal nummers gespeeld en na afloop was er voor iedereen limonade met een spekkie. 
We kunnen terugkijken op een grandioze middag.

 
 
1 februari 2020, Zinnig Café Monnikenwerk

1 februari 2020, Zinnig Café Monnikenwerk
Op zaterdagavond 1 februari was er voor de 3 keer een Zinnig café in het teken van Monnikenwerk en het bier dat zij (en anderen) brouwen.  Na een kopje koffie met biertaart, mochten alle deelnemers, het was weer een gevarieerd gezelschap van 18 tot 88 uit de hele gemeente, een glas uitzoeken en plaatsnemen in het Voorhof- café. 
lees meer »
 
7 februari 2020, samen eten in Dekker’s hoeve

7 februari 2020, samen eten in Dekker’s hoeve
Vrijdagavond 7 februari was het etentje in Dekker’s hoeve georganiseerd door de activiteitencommissie van de Dorpskerk.
Met een gezellige groep van 38 personen hebben we gegeten, geluisterd en gepraat.
Het is fijn om eens per jaar ook op deze wijze gemeente te zijn met elkaar.
Volgend jaar weer op de eerste vrijdag in februari!


 
 
16 februari 2020, BlackGospel Experience in de Kruisheuvelkerk

16 februari 2020, BlackGospel Experience in de Kruisheuvelkerk
Vanuit de PGL was er een Black Gospel koorproject georganiseerd. De gospelmuziek werd geboren in de katoenvelden van de zuidelijke staten van de Verenigde Staten van Amerika. Deze religieuze muziek werd sterk beïnvloed door zowel de ritmische muziek die de slaven meebrachten uit Afrika alsook door de meer 'bevindelijke' manier van geloven van de blanken. Nog steeds kenmerkt de Black Gospelmuziek zich door ritmische, aansprekende melodieën die menig zanger, gelovig en niet gelovig, uitnodigt voluit mee te zingen.
lees meer »
 
Juni 2020, Nieuwe doopschaal en avondmaalstel voor Dorpskerk

Juni 2020, Nieuwe doopschaal en avondmaalstel voor Dorpskerk
Ondanks de coronacrisis gaat de herinrichting van de Dorpskerk gestaag door. Na de nieuwe geluidsinstallatie, het karpet en de nieuwe liturgische meubels zijn nu ook de nieuwe doopschaal, bloemenvaas en het (sier) avondmaalstel geleverd. Het zijn kunstwerken, gemaakt door Crien de Groot, dochter van gewaardeerde gemeenteleden Ietje en Alfred de Groot.
Onlangs kwam ze de kunstwerken zelf brengen naar de Dorpskerk:

Ook de bekleding van de bovenrand van de preekstoel en de knielbanken zijn inmiddels vernieuwd. En we kunnen eindelijk overgaan tot de aanschaf van nieuwe stoelen! Dat is de grootste kostenpost van dit project, waar we uw steun nog steeds goed bij kunnen gebruiken. Koop uw eigen stoel (zo’n 250 euro), maar een poot of een zitting mag natuurlijk ook! Uw bijdrage is welkom op NL20 RABO 0127 6046 50. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Kees Groot
Commissie Herinrichting Dorpskerk Leidschendam

 
 
18 juli 2020, Intrede ds. Hameete

18 juli 2020, Intrede ds. Hameete
Bij binnenkomst werd iedereen naar zijn/haar plaats begeleid. Het blijft nog even wennen, maar het is natuurlijk prachtig dat we al met een gereduceerd aantal mensen naar de kerk kunnen komen. Verder zijn de diensten gelukkig ook nog steeds digitaal te bekijken.
Vandaag een dienst waarin ds. Maarten Hameete aan de PGLeidschendam werd verbonden.
lees meer »
 
24 juli 2020, Koffieochtend in de Kruisheuvelkerk

24 juli 2020, Koffieochtend in de Kruisheuvelkerk
Op 1,5 meter kan het heel gezellig zijn. Dat ondervond ik vanmorgen tijdens de koffieochtend in de kerk. Een vijftiental mensen had zich aangemeld, want aanmelden moet. Fulco had voor koffie gezorgd en er zijn altijd wel mensen die iets bij de koffie meenemen. Verder is het heerlijk, zeker als je alleen bent, om af en toe je stem te gebruiken.
De verrassing was dat ook de nieuwe predikant, Maarten, van de PGL aanwezig was. Zo konden vanochtend in ieder geval 15 mensen kennis met hem maken. Ook zin in een kop koffie op de vrijdagochtend en een gezellige babbel met andere gemeenteleden? Deze ochtenden staan hiervoor open. Wel even aanmelden, want er zit een maximale limiet aan deelname. Ter geruststelling... deze is nog niet gehaald.
Misschien tot een volgende keer?
Doortje Kloos
 
26 juli 2020, Inloopuurtje in de Leidraad

26 juli 2020, Inloopuurtje in de Leidraad
Wat was het fijn om de deuren van de Leidraad weer te kunnen openen en daarmee aan allen, die dat graag wilden, de kans te geven om elkaar weer eens te ontmoeten aldaar. 
De nieuwe paaskaars werd voor het eerst dit jaar ontstoken en men kon een kaarsje aansteken aan de kaarsenboom.
Het was gezellig met een praatje en een kopje koffie /thee met wat lekkers erbij.
Jong en ouder waren aanwezig. Na een uurtje ging ieder weer naar huis.
Het was een geslaagd experiment. Misschien voor herhaling vatbaar? Wie weet..

Bekijk de foto's
 
29 juli 2020, Koffie en thee na het avondgebed

29 juli 2020, Koffie en thee na het avondgebed
Op de woensdagavond, om 19.30 uur wordt, er in de Dorpskerk een avondgebed gehouden. Vanavond ging ds. Maarten Hameete hierin voor.
De 1,5 meter regel is ook in de Dorpskerk van kracht.
Na afloop was er buiten op het plein gelegenheid met elkaar koffie of thee te drinken en elkaar te 'ontmoeten'. Op deze manier is het mogelijk dat een steeds grotere groep mensen kennis maakt  met de nieuwe dominee.

Bekijk de foto's

 
 
29 juli 2020, Seniorenmiddag

29 juli 2020, Seniorenmiddag
Het was een gezellige middag bij Plony Rotteveel in Nootdorp.
Cor Vrolijk heeft weer een heerlijk visje voor ons gebakken.
Ook Fulco en Maarten waren aanwezig.
Vanwege Corona regels was het dit keer nog een bescheiden aantal genodigden.

Bekijk de foto's
 
31 juli 2020, Koffie ochtend in de Kruisheuvelkerk 31 juli 2020, Koffie ochtend in de Kruisheuvelkerk
Iedere week is er op vrijdag vanaf 10.00 uur koffiedrinken in de Kruisheuvelkerk.
Ook vrijdag de 31ste juli waren we weer met een vast ploegje mensen. Heerlijk om bij te kletsen en elkaar te ontmoeten. Dat doet een mens goed. Voor ds. Fulco was er een bloemetje omdat hij de dag ervoor jarig was geweest.
Tja… als het gezellig is, dan vliegt de tijd.

 
 
2 augustus 2020, kerkdienst in de Kruisheuvelkerk 2 augustus 2020, kerkdienst in de Kruisheuvelkerk
Zondag 2 augustus was ds. Maarten Hameete, de nieuwe predikant van de PGL, voorganger in de Kruisheuvelkerk. Er was een flink aantal mensen in de kerk, die gelukkig binnen de 1,5 meter maatregel pasten.
Heel kort omschreven ging de dienst over delen. Niet alleen van voedsel, maar ook van talenten.
De dienst gemist en toch nieuwsgierig geworden? U kunt deze dienst terug luisteren via de kerkomroep en via zoom zelfs terug zien. Zie hiervoor de homepagina van onze website.

 
 
12 september 2020, High Tea

12 september 2020, High Tea
Zaterdag 12 september was de high tea op de boerderie.
Er waren drie gangen hapjes, (hartig bij Liesbeth, zoet bij Wilma en chocolade bij Alja). Er konden portretfoto’s gemaakt worden bij Coert en Maarten.
Ron en Ronald zorgden voor de bevoorrading van thee etc. bij de verschillende kraampjes.
Rob was cie van ontvangst en kassier en Arie was de gastheer.
Zo konden wij met elkaar een leuke middag met 28 gasten hebben.
Het was gelukkig droog, maar het waaide wel hard.
De skelter, de dieren, het lekker buiten kunnen zitten en met elkaar kunnen praten, het was geweldig!
Wat algemene foto’s staan hier. De “portretfoto’s” worden thuisbezorgd.
Wij, en onze gasten, hebben genoten.
Alja, Arie, Coert, Liesbeth, Maarten, Rob, Ron, Ronald en Wilma

 
 
27 september 2020, Startzondag van de PGL in de Kruisheuvelkerk

27 september 2020, Startzondag van de PGL in de Kruisheuvelkerk
Een startzondag anders dan we gewend waren. Alles op afstand. Extra stoelen in de Voorhof, en voor ieder die zich had opgegeven was er plaats.
Een prachtige bloemschikking. De veelkleurigheid van de gemeente, de drie rozen voor geheimhouding van de nieuwe ambtsdragers, tja en dan die ketting...
Vandaag werden Dinie en Marianne als diaken bevestigd en Eta als ouderling.
Zo fijn dat Vlietwijk er nieuwe ambtsdragers bij heeft.
De lezing was uit Jesaja 43: 16-21. De overdenking, ook anders dan anders, boeiend.
En niet te vergeten het prachtige samenspel op orgel en piano van Johan en Annemieke.
Dit jaar geen ontbijt, geen koffie drinken na de dienst, geen springkussen voor de kinderen, geen ijskar voor de deur.
Maar wat zijn we blij met de dingen die wel al weer kunnen. 
En tot slot op de achterkant van het liturgieblad de 'grote startzondagquiz'.
Een waardig begin van het nieuwe seizoen.

Dienst gemist? Terug luisteren en kijken is mogelijk.

 
 
25 oktober 2020, Doopdienst in de Dorpskerk

25 oktober 2020, Doopdienst in de Dorpskerk
Op zondag 25 oktober ging ds. Maarten Hameete voor de eerste keer in de Dorpskerk voor. Het was  een mooie feestelijke dienst.
De diakenen Johan Kunst, Margreet Meijer en Coert Bregman werden bedankt voor het werk dat zij de afgelopen jaren als diaken in de PGL hebben gedaan. Gerrie Jansze had voor alle drie een persoonlijk woordje. Haar woorden werden door de mensen in de kerk met applaus bekrachtigd.
In deze dienst werd van Evelien, de dochter van Mark en Lotte Rip en het zusje van Sophie gedoopt. Het nieuwe doopvont werd voor de eerste keer gebruikt.

Bekijk de foto's
 
Oliebollenactie

Oliebollenactie
Zaterdag 14 november waren Ron en Liesbeth Boonekamp en Ronald Schutte al vroeg op de boerderij van Arie Breedijk. Arie had zijn garage ter beschikking gesteld om oliebollen te bakken. Dat feest begon al om half zes ’s ochtends. J Met het familierecept van bakker Boonekamp uit Katwijk kon het beslag gemaakt worden. Vader Boonekamp kwam nog even langs om voor te proeven. De oliebollen smaakte hem gelukkig goed.  
Er zijn meer dan 1000 oliebollen gebakken. Vanaf 13 uur konden de kopers langskomen op de boerderij om ze op te halen. Velen maakten ook gebruik van het aanbod van Arie om ook de boerderij te bekijken. Velen lopen niet meer dagelijks tussen de kalfjes, koeien en paarden.
Om vier uur waren alle oliebollen opgehaald en alles weer schoongemaakt en opgeruimd.
De netto opbrengst bedraagt 817 euro wat ten goede komt aan de herinrichting van de Dorpskerk, met name de stoelen.
De oliebollen waren lekker, het was gezellig om elkaar weer te zien en het liep goed.

Alja, Arie, Coert, Liesbeth, Maarten, Rob, Ronald en Wilma

Bekijk de foto's
 
22 november 2020, Zondag Voleinding in de Dorpskerk 22 november 2020, Zondag Voleinding in de Dorpskerk
Zondag 22 november waren er twee diensten in de Dorpskerk. Het was Zondag Voleinding. In beide diensten klonken de namen van de mensen die in het afgelopen jaar zijn overleden.


In de ochtenddienst nam ds. Sterrenburg uit Voorburg ons mee in het verhaal van de verloren zoon. Een bijzondere uitleg op deze laatste zondag van het kerkelijk jaar. 
Op de foto: Ds. Sterrenburg vertelt aan de kinderen dat je iets van de liefde van God doorgeeft als je aan iemand  een witte roos geeft.

Ds. Sterrenburg vertelt hier aan de kinderen dat je iets van de liefde van God doorgeeft  als je aan iemand  een witte roos geeft. Ds. Maarten Hameete is voorgegaan in de middagdienst. Er klonken mooie teksten, orgelmuziek en bij het noemen van de namen van de mensen die ons het laatste jaar zijn ontvallen, werden de kaarsjes aangestoken.  Alle kerkgangers  gingen naar huis met een witte roos.

De diensten zijn nog terug te zien op de link die vermeld is in de pastorale brief van vrijdag 20 november.

 
 
Schoenendoosactie Schoenendoosactie
Op zaterdag 21 november mochten wij 44 schoenendozen wegbrengen naar het Inleverpunt in Leiden.
Dit waren 27 dozen van de PG Leidschendam / Leidschenveen en 17 schoenendozen uit Voorburg.
Een prachtig resultaat ondanks de corona tijd.
Ook hadden wij heel veel losse knuffels om in de dozen bij te vullen. Iedereen die meegedaan heeft: heel hartelijk bedankt! De dozen zagen er weer prachtig versierd uit! 
 
11 december 2020, Koffieochtend in de Kruisheuvelkerk

11 december 2020, Koffieochtend in de Kruisheuvelkerk
Alle stoelen waren deze ochtend bezet. Er werd druk gebabbeld, koffie gedronken en gesnoept van heerlijke slagroomsoesjes.

Bekijk de foto's
 
Kerstpakkettenactie (met de voorbereidingen) Kerstpakkettenactie (met de voorbereidingen)
Op zaterdag 12 december verkocht de activiteitencommissie van de Dorpskerk kerstpakketten en kerststerren. De winst was voor de herinrichting van de Dorpskerk.
We hadden gedacht zo’n 25 pakketten te kunnen verkopen. Het werden er 48! En dan ook nog eens 48 kerststerren.
In het kerstpakket zat een potje advocaat. Huisgemaakte advocaat. Dat betekende 90 eieren, meerdere flessen brandewijn en uren roeren.
Liesbeth was van de kerststukjes. Ze heeft er 60 gemaakt, 48 voor in de kerstpakketten en 12 om los te verkopen. Dat zijn dan dozen vol met mos, stapels houten plankjes (door een gemeentelid gezaagd van een omgehakte boom van weer een ander gemeentelid), bakken vol met hyacinthen en zakken vol met klimop. Aan het eind een huis vol met stukjes.
48 doosjes met after eight als bodem en lekkers erboven is een doos vol met mooie doosjes.
Een kaart om te krijgen, en een kaart om door te sturen. Zelfgemaakt natuurlijk J.
Een knutsel om zelf te (laten) maken kostte avonden knutselen.
Koekjes maken. 15 in een zakje is 750 koekjes voor 50 zakjes. En dan nog wat extra bakken om uit te delen en los te verkopen. Icing bovenop vonden we mooi, 250 x dippen….
En ja, als we dan toch bezig zijn doen we een mooie band om de kaars.
Kerststerren niet in de regen, niet in de wind, want we willen wel dat ze lang mooi staan.
Oftewel we hebben geprobeerd om met veel liefde en aandacht er iets moois van te maken.
En het was ook weer gezellig. Met 1,5 meter afstand toch een praatje al dan niet met een glaasje glühwein. En dat contact vinden we, zeker in deze tijden, ook zo belangrijk en waardevol.  
Moe maar voldaan konden we terugkijken op een geslaagde actie.
O ja, we hadden ook nog winst, wel 1063 euro.


Bekijk de foto's
 
 
 

Inloggen


 

Kruisheuvelkerk, online kerkdienst
datum en tijdstip 24-01-2021 om 10:00 uur
meer details

Kruisheuvelkerk
datum en tijdstip 31-01-2021 om 10:00 uur
meer details

Dorpskerk
datum en tijdstip 07-02-2021 om 10:00 uur
meer details

 
Helpdesk voor digitale vragen!
Ondanks dat steeds meer activiteiten voorzichtig worden opgestart blijven we ook afhankelijk van telefoon, computer, tablet en programma's zoals Zoom. Steeds vaker gaat het goed maar toch loop je soms vast. Daarom blijft de helpdesk bereikbaar.
In principe doen we dat via mail of telefoon. Als er toch ondersteuning ter plaatse nodig is zoeken we samen naar een veilige oplossing.
De helpdesk is bereikbaar per mail (helpdesk@pgleidschendam.nl) en per telefoon (06-53505509).
Henk Schuurman


 
 
Webmaster

Suggesties voor de website?
Laat het de webmaster weten via dit formulier.
 
Vacaturebank LeidschenveenVanuit de werkgroep 'Kerkzijn in Leidschenveen' is de vacaturebank gestart.
Lees hier de openstaande vacatures en reageer.
 
Prikbord

Lees het 'prikbord'; een ruimte beschikbaar voor 'kerk-gerelateerde' affiches / mededelingen, net zoals het prikbord in de diverse gebouwen.
 
Privacyverklaring

PG Leidschendam heeft een privacy verklaring opgesteld. Deze is hier te downloaden.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.