Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Leidschendam
 
 
40 dagentijdproject 2016: Auto voor “Tafeltje dek je” in Ghana 40 dagentijdproject 2016: Auto voor “Tafeltje dek je” in Ghana
Goede gezondheidszorg is belangrijk om te zorgen dat mensen en vooral kinderen niet voortijdig overlijden aan ziektes die eenvoudig te behandelen zijn. In Nederland is de gezondheidszorg goed geregeld, maar in grote delen van de wereld en in het bijzonder in Afrika, ontberen veel mensen de meest elementaire vorm van gezondheidszorg. Oorzaken hiervoor zijn vaak armoede of afgelegen wonen. De Stichting Basic Care in Ghana (BCG) ondersteunt het werk van dr. David Abdulai op het platteland van Ghana, om lokale gezondheidszorg voor de allerarmsten mogelijk te maken. Vooral de lepra is in deze gebieden nog een grote bedreiging voor de mensen.

Dr. David Abdulai is zelf in Ghana geboren en getogen en heeft de grote gevolgen van armoede en gebrek aan medische zorg zelf aan den lijve ervaren. Na zijn opleiding tot arts heeft hij enkele jaren in een regionaal ziekenhuis in Ghana gewerkt. Gaandeweg zag hij steeds duidelijker dat deze medische voorzieningen niet bereikbaar waren voor de allerarmsten: bedelaars, psychiatrische patiënten, daklozen en vluchtelingen. In 1989 besloot hij juist voor deze groepen een basale vorm van medische zorg te ontwikkelen met steun van vrijwilligers in binnen- en buitenland. De zorg gebeurt op grond van liefde en is onvoorwaardelijk naar een ieder. Dit staat centraal zoals Dr. David zelf zegt: ‘Accept them the way they are and give them the love and attention they need’.

Naast de medische zorg in twee klinieken brengen dr. David en zijn vrijwilligers sinds 1992 dagelijks 150 maaltijden  naar daklozen in Tamale: het " Tafeltje dek je". Er is nog nooit 1 dag overgeslagen!
Dit gebeurt met een auto die inmiddels ruim 10 jaar oud  is en dagelijks meer dan 100 km over meestal onverharde wegen in Noord Ghana rijdt. Daarom is de stichting BCG een inzamelingsactie gestart om deze auto te kunnen vervangen.


Een van de leden van onze commissie ZWO, Anneke Joffers, heeft tijdens de vakantieweken in Lunteren gehoord over het werk van de stichting BCG en contact gelegd met een van de bestuursleden Afke de Jong. In de 40 dagentijd gaan we geld inzamelen om mee te helpen een nieuwe auto aan te schaffen. We gaan ons best doen om € 4.000 in te zamelen door de collectes op zondag en tijdens de vastensoep maaltijden en door de verkoop van fairtrade chocolade (cacao is een belangrijk exportproduct voor Ghana). We starten daarmee op zondag 14 februari. Op dinsdag 1 maart zal Afke de Jong tijdens de vastensoep maaltijd in de Kruisheuvelkerk vertellen over het werk van de Stichting Basic Care in Ghana.
De commissie ZWO hoopt van harte dat u allemaal wilt helpen om de maaltijdvoorziening van dr. David voor de allerarmsten in Noordwest Ghana de komende jaren veilig te stellen: uw bijdrage in de collectezak of op de bankrekening van de Diaconie: NL92 RABO 0127607234 of NL96 INGB 0000117505 ten name van college van diakenen PGL onder  vermelding van ‘Nieuwe auto voor BCG’ is van harte welkom.
Voor meer informatie over het werk van Dr. David Abdulai en zijn stichting kunt u terecht op de website www.basiccareghana.nl.

Margreet Meijer,
voorzitter Commissie ZWO

 

terug
 
 
 

Inloggen


 

Uitvaartdienst
datum en tijdstip 21-01-2021 om 11.00 uur

 meer details

Uitvaartdienst
datum en tijdstip 22-01-2021 om 11.00 uur
meer details

 
Helpdesk voor digitale vragen!
Ondanks dat steeds meer activiteiten voorzichtig worden opgestart blijven we ook afhankelijk van telefoon, computer, tablet en programma's zoals Zoom. Steeds vaker gaat het goed maar toch loop je soms vast. Daarom blijft de helpdesk bereikbaar.
In principe doen we dat via mail of telefoon. Als er toch ondersteuning ter plaatse nodig is zoeken we samen naar een veilige oplossing.
De helpdesk is bereikbaar per mail (helpdesk@pgleidschendam.nl) en per telefoon (06-53505509).
Henk Schuurman


 
 
Webmaster

Suggesties voor de website?
Laat het de webmaster weten via dit formulier.
 
Vacaturebank LeidschenveenVanuit de werkgroep 'Kerkzijn in Leidschenveen' is de vacaturebank gestart.
Lees hier de openstaande vacatures en reageer.
 
Prikbord

Lees het 'prikbord'; een ruimte beschikbaar voor 'kerk-gerelateerde' affiches / mededelingen, net zoals het prikbord in de diverse gebouwen.
 
Privacyverklaring

PG Leidschendam heeft een privacy verklaring opgesteld. Deze is hier te downloaden.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.