Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Leidschendam
 
 
Collecte zondag 6 september

Collecte zondag 6 september
Ghanese kerk leert mensen lezen en schrijven
In afgelegen dorpen in Noord-Ghana gaan steeds meer kinderen naar school, maar zijn veel volwassenen nog analfabeet. De school was ver weg, ze moesten jong werken of ouders vonden onderwijs niet nuttig. De kerk in Noord-Ghana leert hen alsnog lezen en schrijven in hun eigen taal. James Neindow (24) geeft les in een van deze dorpen. Hij komt iedere dag op de fiets, die hij van de kerk kreeg. Het valt hem op hoe leergierig de mensen zijn. Waarom willen Suale en Mirjam zo graag leren lezen? Suale (32): “Dan kunnen mensen me niet zo makkelijk voor de gek houden.” Mirjam (27): “Ik wil de Bijbel lezen en leren over gezondheid.” Samen zijn we de kerk in actie: in Nederland en in Ghana. Helpt u mee, zodat de Ghanese kerk meer mensen kan leren lezen? Wat kan Kerk in Actie doen met uw bijdrage?

Ghanese kerk helpt jongeren aan werk
Ghana heeft een jonge bevolking: meer dan de helft is jonger dan 25 jaar. Ze zijn energiek en willen allemaal iets van hun leven maken. Vooral vanuit de afgelegen dorpen in het droge noorden van Ghana trekken veel jongeren naar de grote steden in het zuiden, op zoek naar werk. Een deel heeft succes, maar een ander deel komt in moeilijkheden. De kerk in Noord-Ghana wil jongeren kansen bieden in hun eigen omgeving. Ieder jaar krijgen veertig jongeren daarom de kans om een praktisch vak te leren. Monica (21) leert nu het kappersvak. Priscilla (25) leert nu weven en wil later in de grote stad in het noorden een eigen weverij beginnen. Elisha (24) wordt nu opgeleid als kleermaker. Hij wil later als kleermaker aan de slag in zijn eigen dorp en zelf ook mensen opleiden.
Goede voorgangers opleiden in Noord-Ghana
Het West-Afrikaanse land Ghana is overwegend christelijk, maar in het noorden zijn christenen in de minderheid. Daarom is het belangrijk dat de kerk hier goede leiders heeft, die niet alleen veel bijbelkennis hebben, maar ook investeren in goede contacten tussen christenen en moslims. Het trainingscentrum van de Presbyteriaanse Kerk leidt voorgangers, kerkelijk werkers en jeugdleiders hiervoor op. Veel voorgangers doen dit werk vrijwillig in afgelegen dorpen, waar mensen voor veel uitdagingen staan: de wegen zijn slecht, scholen ver weg, er is te weinig drinkwater. Daarom organiseert de kerk ook alfabetiseringscursussen voor volwassenen en investeert de kerk in werkgelegenheid voor jongeren.

 
 • Voor 3,50 euro een bijbel in eigen taal
 • Voor 17 euro een schoolbord
 • Voor 250 euro training nieuwe docenten
   
 • Voor 200 euro wordt één jongere zes weken getraind in het opleidingscentrum
 • Voor 200 euro krijgt één jongere begeleiding op zijn stageplek
 • Voor 85 euro krijgt één jongere materiaal om zijn bedrijf te starten
 • Voor 25 euro wordt een voorganger met partner een weekend getraind in leiderschap
 • Voor 25 euro volgt een voorganger een seminar over christen-moslim relaties
 • Voor 65 euro wordt een lekenpredikant 4 zaterdagen getraind

Samen zijn de we de kerk in actie; in Nederland en in Ghana. Helpt u de Presbyteriaanse Kerk in Noord-Ghana om te investeren in mensen en van betekenis te zijn? Steun dit werk via de collecte voor Kerk in Actie in onze kerk. Dank u wel!
www.kerkinactie.nl/kerknoordghana

 
 
Honderdduizenden getroffen door explosie Libanon

Honderdduizenden getroffen door explosie Libanon
Door de enorme explosie in de haven van Beiroet zijn zeker honderd doden en duizenden gewonden gevallen, de helft van de stad is beschadigd en 300.000 mensen zijn dakloos. De nood is hoog: Libanon zucht al onder een zware economische crisis en de gevolgen van de coronacrisis. Kerk in Actie is noodhulp gestart via het internationale kerkelijk netwerk en de eigen partners ter plekke. Uw steun voor Libanon is zeer hard nodig!
“Mensen zijn in shock en totaal ontredderd,” vertelt Wilbert van Saane, uitgezonden medewerker van Kerk in Actie in Libanon. "Beiroet lijkt een oorlogsgebied, gebouwen zijn weggevaagd en er zijn heel veel gewonden,” vult zijn vrouw Rima aan.
Naast de vele slachtoffers en materiële schade doemt er een nieuw probleem op: graansilo´s in de haven zijn zwaar beschadigd. Wilbert: “Daar maak ik me zorgen over. Nu is men vooral gericht op medische zorg, de ziekenhuizen zijn overvol. Maar straks is er het probleem van tekort aan meel.”
Ruim 300.000 mensen zijn van het ene op het andere moment dakloos geworden. Huizen en bezittingen zijn weggevaagd. Mensen hebben niets meer. Kortom, een ramp van onvoorstelbare omvang!

Via ACT, het internationale kerkelijke netwerk waar Kerk in Actie lid van is, wordt eerste noodhulp geboden. Mensen ontvangen voedsel, water, kleding en hygiënematerialen.
 
Kom ook in actie en help de slachtoffers van de verwoestende explosie in Beiroet.
Geef een extra gift of organiseer een extra collecte en maak uw bijdrage over op

NL89 ABNA 0457 457 457

t.n.v. Kerk in Actie, o.v.v. 'Slachtoffers explosie Beiroet' of doneer online.
Hartelijk dank!
 
Doe mee met de huis-aan-huiscollecte van Kerk in Actie

Doe mee met de huis-aan-huiscollecte van Kerk in Actie

Een primeur! Voor het eerst organiseert Kerk in Actie een landelijke huis-aan-huiscollecte. Het mooie van zo’n collecte is dat nog veel meer mensen kunnen kennismaken met Kerk in Actie en ons werk kunnen steunen. Samen zetten we ons dit jaar in voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. We geloven dat mensen van harte bereid zijn om hiervoor te geven. Doet u mee om de collecte tot een succes te maken?

 
Samen voor vluchtelingenkinderen

In de week van 29 november t/m 5 december 2020 gaan we in zoveel mogelijk plaatsen in Nederland aan de deur collecteren. Dit is het collectedoel van dit jaar:


Geef licht! Een beter leven voor vluchtelingenkinderen in Griekenland

Natte tenten, onvoldoende sanitair en te weinig eten. Zo wachten duizenden bange kinderen in Griekse vluchtelingenkampen op de winter die komt. Ze zijn hier, soms helemaal alleen, aangekomen vanuit het Midden-Oosten en Afrika, op zoek naar warmte en veiligheid. Is dit de plek waar ze eindigen? Samen staan we op omdat we geloven dat deze kinderen recht hebben op een beter leven. We helpen met voedsel, kleding en onderwijs en proberen hen op een betere plek te krijgen. Ook investeren we in de landen van herkomst in een beter leven voor kinderen.
 

Dit doen we de komende maanden

De huis-aan-huis collecte vindt plaats tussen 29 november en 5 december: een prachtig moment om juist in de aanloop naar Kerst licht te geven in het vaak donkere bestaan van vluchtelingenkinderen. Dit gaat er vooraf aan de collecteweek:

 • juni/juli: Kerk in Actie werft collectecoördinatoren

 • augustus/september: Kerk in Actie en de coördinatoren werven collectanten. Kerk in Actie ondersteunt met informatie en materialen.

 • oktober: De coördinatoren ontvangen alle benodigde materialen, waaronder de collectebussen.

Kerk in Actie maakt het de collectecoördinatoren zo gemakkelijk mogelijk: wij vragen de vergunningen aan, maken een informatieboekje en een website met daarin alle ins en outs van de collecte, zorgen voor promotiematerialen én we helpen u met het werven van collectanten.

Doet u mee?

Om de huis-aan-huiscollecte van Kerk in Actie tot een succes te maken, zijn er veel mensen nodig. Doet u mee? U kunt zich aanmelden als collectecoördinator of als collectant. via kerkinactie.nl/huisaanhuiscollecte. Alvast hartelijk dank voor uw betrokkenheid!

 
Help een stille coronaramp voorkomen Help een stille coronaramp voorkomen
Corona: een ramp van ongekende omvang. In veel landen in bijvoorbeeld Azië en Afrika lijkt het aantal besmettingen beperkt. "We want food!" Dat schreeuwen kinderen naar de politie die in Zuid-Afrika de orde probeert te bewaken. En een predikant in Rwanda zegt: "We verdelen het voedsel maar we hebben niet voor genoeg voor iedereen". De komende weken volgen we de situatie in deze landen, en ook in Indonesië, Moldavië, Colombia en het Midden-Oosten. We delen verhalen van nood, maar ook van hoop van deze stille, minder bekende ramp. Samen ondersteunen we kerken die opstaan zodat mensen niet omkomen.
Tegelijkertijd voltrekt zich hier een ramp die nog veel grotere gevolgen kan hebben. Door de verplichte lockdowns hebben mensen geen werk, geen inkomen, geen eten. Er is onvoldoende gezondheidszorg. Ziekte, honger en dood dreigen. Kerken staan op zodat mensen niet omkomen. Sta ook op, geef gul en help deze stille coronaramp voorkomen.

U kunt uw bijdrage overmaken op NL89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie o.v.v. “Stille coronaramp” of online via kerkinactie.nl/corona


 
 
 
 

Inloggen


 

Kruisheuvelkerk (Let op: aanmelden is verplicht)
datum en tijdstip 27-09-2020 om 10:00 uur
meer details

 
Helpdesk voor digitale vragen!
Ondanks dat steeds meer activiteiten voorzichtig worden opgestart blijven we ook afhankelijk van telefoon, computer, tablet en programma's zoals Zoom. Steeds vaker gaat het goed maar toch loop je soms vast. Daarom blijft de helpdesk bereikbaar.
In principe doen we dat via mail of telefoon. Als er toch ondersteuning ter plaatse nodig is zoeken we samen naar een veilige oplossing.
De helpdesk is bereikbaar per mail (helpdesk@pgleidschendam.nl) en per telefoon (06-53505509).
Henk Schuurman


 
 
Webmaster

Suggesties voor de website?
Laat het de webmaster weten via dit formulier.
 
Enquête Protestantse wijkgemeente in Leidschenveen
Wij willen graag van u horen hoe u over de kerk in onze wijk Leidschenveen denkt.
Wat doen we goed, wat doen we niet goed en wat mist u.
Het kost u maar een paar minuutjes.
Start de enquête hier

 
 
Vacaturebank LeidschenveenVanuit de werkgroep 'Kerkzijn in Leidschenveen' is de vacaturebank gestart.
Lees hier de openstaande vacatures en reageer.
 
Prikbord

Lees het 'prikbord'; een ruimte beschikbaar voor 'kerk-gerelateerde' affiches / mededelingen, net zoals het prikbord in de diverse gebouwen.
 
Privacyverklaring

PG Leidschendam heeft een privacy verklaring opgesteld. Deze is hier te downloaden.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.