Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Leidschendam
 
 
Wijkgemeente Vlietwijk

Wijkgemeente Vlietwijk

Kerkgebouw:
Dorpskerk, Damhouderstraat 2, 070 320 42 24
Email: info.binnenhof@pgleidschendam.nl

Scriba:
momentaal vacant,  mail wordt wel gelezen: scriba.vlietwijk@pgleidschendam.nl,

Postadres Damhouderstraat 2a 2266 AS Leidschendam


Vlietwijk is een gemeente die de blik naar buiten wil richten.
Ieder is welkom met zijn eigen achtergrond, ervaringen, geloof, twijfels en vragen. Wij willen gezamenlijk luisteren naar het verhaal van de Lévende. Dat geeft een gevoel van saamhorigheid. Vlietwijk wil als metgezel open staan voor mensen die het niet gemakkelijk hebben met zich zelf of met de maatschappelijke positie waarin zij verkeren. Gastvrijheid staat hoog in ons vaandel.

 
Herinrichting kerkzaal Dorpskerk

Herinrichting kerkzaal Dorpskerk
Dinsdag 28 mei was er in De Binnenhof een presentatie van plannen die de Commissie herinrichting Dorpskerk met interieurarchitect Annekoos Littel voor de Dorpskerk heeft gemaakt.
U kunt de plannen hier nog eens doorlezen..
 
Stichting Vrienden van de Dorpskerk Leidschendam Stichting Vrienden van de Dorpskerk Leidschendam
Op 27 mei 2019 is de Stichting Vrienden van de Dorpskerk Leidschendam opgericht.
De stichting wil meer culturele activiteiten in de “Peperbus” mogelijk maken en er voor gaan zorgen dat deze mooie locatie in het Leidschendamse sluisgebied beter geschikt wordt om iets te vieren, te herdenken of te presenteren.

Lees het persbericht of ga direct naar de website.

 
 
Historie Dorpskerk Historie Dorpskerk


De Dorpskerk, ook wel 'De Peperbus' genoemd, is gelegen in het oude centrum van Leidschendam, bij de sluis, aan de Delftsekade. Het is de oudste kerk van Leidschendam. De kerk is een optelsom van vele ingrepen uit de drie eeuwen van haar bestaan. De eerste kerk, met achthoekig grondplan, werd gebouwd door Arent van 's-Gravenzande, stadsbouwmeester van Leiden. In 1653 werd de kerk in gebruik genomen. Ze had een rond koepeldak en ook zeven gebrandschilderde vensterglazen, geschonken door Delft, Gouda, Leiden, Haarlem, Dordrecht en de hoogheemraadschappen Rijnland en Delfland. Door een brand in 1693 werd het gebouw zwaar beschadigd. Met hulp van diverse gulle gevers werd 25.000 gulden ingezameld waarmee de herbouw gefinancierd kon worden.

In de daarop volgende eeuwen werd het gebouw meerdere keren gerestaureerd, maar de kenmerkende onderdelen (preekstoel, herenbank en octagonale vorm) bleven behouden.

Het huidige orgel dateert uit 1896 en is gebouwd door de Leidse orgelbouwer J. van Gelder.

Al eeuwen is deze kerk een plek waar jong en oud bijeenkomen om samen hun geloof te beleven en te vieren, tot op de dag van vandaag. Ook in de kerk is de tijd niet stil blijven staan. De Dorpskerk is gebouwd als Hervormde kerk.  In de aanloop naar het samengaan van de Hervormde wijk Dorp en de gereformeerde wijk Zuid werden de diensten afwisselend in de Damlaankerk en de Dorpskerk gehouden.
Vanaf 1996 vinden alle diensten van de nieuwgevormde wijk Vlietwijk in de Dorpskerk plaats en is de Damlaankerk afgestoten.


De Dorpskerk is nog altijd volop in gebruik door wijkgemeente Vlietwijk. Deze wijkgemeente behoort sinds 8 september 2005 tot de Protestantse Kerk in Nederland, PKN.  Op landelijk niveau heeft een fusie van kerkgenootschappen plaatsgevonden. In Leidschendam betekende dit het samengaan van de Gereformeerde en Hervormde Kerken. Op zondag komt de gemeente samen in eigentijdse diensten en doordeweeks zijn er activiteiten waar iedereen welkom is. Een gastvrije plek waar ontmoeting plaatsvindt, waar belangstelling en betrokkenheid kernwoorden zijn.

Bij de Dorpskerk is in 1999 een grote multifunctionele zaal aangebouwd: de Binnenhof. Behalve voor kerkelijke activiteiten wordt deze ruimte geregeld gebruikt door derden. De huidige inrichting van de Dorpskerk dateert uit de jaren vijftig en is aan vervanging toe. De plannen hiervoor zijn gereed. In het seizoen 2019-2020 moeten de financiën hiervoor gevonden worden, zodat niets meer de realisatie daarvan in de weg staat.

 
Het orgel

Het orgel

 Dispositie

MANUAAL PEDAAL
Prestant 8' Subbas 16'
Holpijp 8' Pedaalkoppel
Octaaf  4'  
Roerfluit 4'   
Quint 2 2/3'   
Piccolo 2'  
Mixtuur IV  

 

 
 
 

Inloggen


 

Kruisheuvelkerk (Let op: aanmelden is verplicht)
datum en tijdstip 01-11-2020 om 10:00 uur
meer details

Dorpskerk (Let op: aanmelden is verplicht)
datum en tijdstip 01-11-2020 om 10:00 uur
meer details

Kruisheuvelkerk
datum en tijdstip 04-11-2020 om 20:00 uur
meer details

 
Helpdesk voor digitale vragen!
Ondanks dat steeds meer activiteiten voorzichtig worden opgestart blijven we ook afhankelijk van telefoon, computer, tablet en programma's zoals Zoom. Steeds vaker gaat het goed maar toch loop je soms vast. Daarom blijft de helpdesk bereikbaar.
In principe doen we dat via mail of telefoon. Als er toch ondersteuning ter plaatse nodig is zoeken we samen naar een veilige oplossing.
De helpdesk is bereikbaar per mail (helpdesk@pgleidschendam.nl) en per telefoon (06-53505509).
Henk Schuurman


 
 
Webmaster

Suggesties voor de website?
Laat het de webmaster weten via dit formulier.
 
Enquête Protestantse wijkgemeente in Leidschenveen
Wij willen graag van u horen hoe u over de kerk in onze wijk Leidschenveen denkt.
Wat doen we goed, wat doen we niet goed en wat mist u.
Het kost u maar een paar minuutjes.
Start de enquête hier

 
 
Vacaturebank LeidschenveenVanuit de werkgroep 'Kerkzijn in Leidschenveen' is de vacaturebank gestart.
Lees hier de openstaande vacatures en reageer.
 
Prikbord

Lees het 'prikbord'; een ruimte beschikbaar voor 'kerk-gerelateerde' affiches / mededelingen, net zoals het prikbord in de diverse gebouwen.
 
Privacyverklaring

PG Leidschendam heeft een privacy verklaring opgesteld. Deze is hier te downloaden.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.