Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Leidschendam
 
 
Het raam

Het raam

Toelichting op het gekleurde raam.

Ontwerper: dhr. J. Valk
Kosten van het raam (voldaan op 18 februari 1963): f. 4550,-

Gebruikte techniek:
De panelen bevatten een collage van stukken gekleurd glas die met doorzichtige lijm zijn vastgezet op een vlakke glazen plaat. De ontwerper en de glazenier hebben gezocht naar gekleurd glas met een niet-glad oppervlak om kleurnuances te verkrijgen. Dit wordt appliqué glas genoemd.
Er is alleen gebruik gemaakt van stukken met rechte zijkanten. Hierdoor komen er, naast de kleuren, alleen maar rechte lijnen voor in het raam.

Nader bekeken:
Het raam bestaat uit vijf panelen die van links naar rechts steeds breder worden, terwijl de betonnen stijlen  tussen de panelen van links naar rechts juist steeds smaller worden.

Voorstelling:
De heer Valk koos als uitgangspunt voor: ‘Het licht, de bron van alle leven’. Deze hoofdmotieven zijn in het raam gemakkelijk te herkennen. De wereld en het leven, in het onderste gedeelte van het raam. Het licht daarboven.
1. Het meest linkse paneel is een schetsmatige weergaven van de omgeving van de kerk: flatgebouwen hoger dan de kerk.
2. In het tweede paneel van links is gemakkelijk de ingang met het bordes van de Kruisheuvelkerk te herkennen.
3. Het derde paneel laat zien de zee, diep en donker, met golven en rotsen. Een scheepje met zeil op die golven. (een bijbels beeld; denk aan de Heer met zijn discipelen) Met daarboven licht.
4. In het vierde paneel zien we onderin vissen in de zee. Daarboven vee in het veld. In de lucht zien we een gestileerde vogel.
5. Het vijfde paneel, het meest rechtse, geeft aan wat op onze aarde groeit en bloeit: onderin planten, bloemen, vruchten. Dan bomen met daarboven een duif als teken van leven. En tot slot, helemaal aan de rechterkant de mens. Slechts als vorm, geen gezicht. Gekleed in een kap en mantel (bruine figuur). En door die kap kijkt de mens omhoog. Boven al dit aardse leven: Licht…. bron van alle leven.

Bekijk ook de powerpoint-presentatie, die op Youtube is gezet.

terug
 
 
 

Inloggen


 

Kruisheuvelkerk
datum en tijdstip 31-01-2021 om 10:00 uur
meer details

Dorpskerk
datum en tijdstip 07-02-2021 om 10:00 uur
meer details

 
Helpdesk voor digitale vragen!
Ondanks dat steeds meer activiteiten voorzichtig worden opgestart blijven we ook afhankelijk van telefoon, computer, tablet en programma's zoals Zoom. Steeds vaker gaat het goed maar toch loop je soms vast. Daarom blijft de helpdesk bereikbaar.
In principe doen we dat via mail of telefoon. Als er toch ondersteuning ter plaatse nodig is zoeken we samen naar een veilige oplossing.
De helpdesk is bereikbaar per mail (helpdesk@pgleidschendam.nl) en per telefoon (06-53505509).
Henk Schuurman


 
 
Webmaster

Suggesties voor de website?
Laat het de webmaster weten via dit formulier.
 
Vacaturebank LeidschenveenVanuit de werkgroep 'Kerkzijn in Leidschenveen' is de vacaturebank gestart.
Lees hier de openstaande vacatures en reageer.
 
Prikbord

Lees het 'prikbord'; een ruimte beschikbaar voor 'kerk-gerelateerde' affiches / mededelingen, net zoals het prikbord in de diverse gebouwen.
 
Privacyverklaring

PG Leidschendam heeft een privacy verklaring opgesteld. Deze is hier te downloaden.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.