Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Leidschendam
 
 
Historie Dorpskerk Historie Dorpskerk


De Dorpskerk, ook wel 'De Peperbus' genoemd, is gelegen in het oude centrum van Leidschendam, bij de sluis, aan de Delftsekade. Het is de oudste kerk van Leidschendam. De kerk is een optelsom van vele ingrepen uit de drie eeuwen van haar bestaan. De eerste kerk, met achthoekig grondplan, werd gebouwd door Arent van 's-Gravenzande, stadsbouwmeester van Leiden. In 1653 werd de kerk in gebruik genomen. Ze had een rond koepeldak en ook zeven gebrandschilderde vensterglazen, geschonken door Delft, Gouda, Leiden, Haarlem, Dordrecht en de hoogheemraadschappen Rijnland en Delfland. Door een brand in 1693 werd het gebouw zwaar beschadigd. Met hulp van diverse gulle gevers werd 25.000 gulden ingezameld waarmee de herbouw gefinancierd kon worden.

In de daarop volgende eeuwen werd het gebouw meerdere keren gerestaureerd, maar de kenmerkende onderdelen (preekstoel, herenbank en octagonale vorm) bleven behouden.

Het huidige orgel dateert uit 1896 en is gebouwd door de Leidse orgelbouwer J. van Gelder.

Al eeuwen is deze kerk een plek waar jong en oud bijeenkomen om samen hun geloof te beleven en te vieren, tot op de dag van vandaag. Ook in de kerk is de tijd niet stil blijven staan. De Dorpskerk is gebouwd als Hervormde kerk.  In de aanloop naar het samengaan van de Hervormde wijk Dorp en de gereformeerde wijk Zuid werden de diensten afwisselend in de Damlaankerk en de Dorpskerk gehouden.
Vanaf 1996 vinden alle diensten van de nieuwgevormde wijk Vlietwijk in de Dorpskerk plaats en is de Damlaankerk afgestoten.


De Dorpskerk is nog altijd volop in gebruik door wijkgemeente Vlietwijk. Deze wijkgemeente behoort sinds 8 september 2005 tot de Protestantse Kerk in Nederland, PKN.  Op landelijk niveau heeft een fusie van kerkgenootschappen plaatsgevonden. In Leidschendam betekende dit het samengaan van de Gereformeerde en Hervormde Kerken. Op zondag komt de gemeente samen in eigentijdse diensten en doordeweeks zijn er activiteiten waar iedereen welkom is. Een gastvrije plek waar ontmoeting plaatsvindt, waar belangstelling en betrokkenheid kernwoorden zijn.

Bij de Dorpskerk is in 1999 een grote multifunctionele zaal aangebouwd: de Binnenhof. Behalve voor kerkelijke activiteiten wordt deze ruimte geregeld gebruikt door derden. De huidige inrichting van de Dorpskerk dateert uit de jaren vijftig en is aan vervanging toe. De plannen hiervoor zijn gereed. In het seizoen 2019-2020 moeten de financiën hiervoor gevonden worden, zodat niets meer de realisatie daarvan in de weg staat.

terug
 
 
 

Inloggen


 
Helpdesk voor digitale vragen!

In deze bijzondere tijden, waarin we niet meer fysiek bij elkaar komen, worden we nog afhankelijker van telefoon, computer, tablet en programma's en apps als zoom.Vaak gaat het goed maar soms loop je vast. Daarom openen we deze helpdesk. Gewoon om u even op gang te helpen.
In principe doen we dat via mail of telefoon. Als er toch ondersteuning ter plaatse nodig is gaan we een oplossing zoeken die rekening houdt met alle hygiëne regels van het RIVM en zullen we waar mogelijk mensen inschakelen die toch al bij u op bezoek komen.
Ook komen de oplossingen voor de meest voorkomende vragen op de website zodat u ook zelf een oplossing kunt vinden.

Bereikbaarheid en openingstijden

Telefoon 06-53 505 509
Mail helpdesk@pgleidschendam.nl
tot 11 mei 2020 dagelijks 09:00-20:00 uur
vanaf 11 mei 2020 maandag t/m vrijdag 18:00-20:00 uur
zaterdag 12:00-20:00 uur
zondag 13:00-20:00 uur

 
 
Webmaster

Suggesties voor de website?
Laat het de webmaster weten via dit formulier.
 
Enquête Protestantse wijkgemeente in Leidschenveen
Wij willen graag van u horen hoe u over de kerk in onze wijk Leidschenveen denkt.
Wat doen we goed, wat doen we niet goed en wat mist u.
Het kost u maar een paar minuutjes.
Start de enquête hier

 
 
Vacaturebank LeidschenveenVanuit de werkgroep 'Kerkzijn in Leidschenveen' is de vacaturebank gestart.
Lees hier de openstaande vacatures en reageer.
 
Prikbord

Lees het 'prikbord'; een ruimte beschikbaar voor 'kerk-gerelateerde' affiches / mededelingen, net zoals het prikbord in de diverse gebouwen.
 
Privacyverklaring

PG Leidschendam heeft een privacy verklaring opgesteld. Deze is hier te downloaden.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.