Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Leidschendam
 
 
Schuldhulpmaatjes gezocht

Schuldhulpmaatjes gezocht
Help, hoe moet ik rondkomen?
 
Ontslag, verlies van een dierbare, een te dure hypotheek of gewoon niet goed met geld kunnen omgaan.  Dat zijn redenen waardoor mensen in financiële problemen kunnen komen. Wanneer de schulden zo hoog oplopen dat men er niet meer uitkomt, is het moeilijk. Ook met hulp van professionele instanties lukt het sommigen niet om er zelf uit te komen. Ze blijven hangen in vragen als ‘waar begin ik’ en ‘hoe moet ik dit aanpakken’.
 
Wanneer financiële problemen je boven het hoofd (dreigen te) groeien is een luisterend oor en iemand die je bij de hand neemt en met je meedenkt over je bestedingspatroon vaak een uitkomst. Dit is het idee achter het vrijwilligersproject SchuldHulpMaatje: een samenwerkingsverband van landelijke en lokale kerken, dat het motto ‘omzien naar de naaste’ hoog in het vaandel heeft. Wij komen bij de mensen thuis en hanteren een menselijke aanpak, vaak als aanvulling op wat professionele instanties voorschrijven.
 
Persoonlijke aandacht
SchuldHulpMaatje helpt mensen die al diep in de schulden zitten, maar mensen kunnen ook  eerder aankloppen. We helpen het liefst preventief. Maatjes kunnen meer doen wanneer de schulden nog niet zo hoog zijn opgelopen dat een huis moet worden ontruimd of iemand onder bewind wordt gesteld. Vaak schamen mensen zich. Ze denken: ik los het zelf wel op, begrijpelijk, maar niet verstandig. In een vroeg stadium zijn problemen makkelijker op te lossen. Er zijn cliënten die bij een eerste ontmoeting een gelaten indruk maken of angst in de ogen hebben, maar na een paar weken begeleiding zie je hen weer opveren. Prachtig dit werk te mogen doen!
 
Arm in Arm, SchuldHulpMaatje Leidschendam-Voorburg
Wij zijn in maart 2013 gestart met 7 gecertificeerde Maatjes. Nu zijn er 25 – en 2 coördinatoren - die bij ruim 100 mensen zijn ingezet. Hun leeftijd varieert van eind twintig tot in de tachtig jaar. Grote waardering is er voor deze Maatjes, die niet alleen ‘ervoor gaan’, maar ook een gedegen deskundigheid laten zien, die noodzakelijk is om onze cliënten, mensen in financiële nood, te kunnen helpen. We proberen de kwaliteit van ons werk hoog te houden door regelmatige scholing en hercertificering. Met de Raad van Kerken en de gemeente Leidschendam-Voorburg bestaan goede bestuurlijke contacten.
 
Samenwerking met andere organisaties
De coördinatoren maken werkafspraken met de gemeente en de Plangroep, de professionele schuldhulpverlening.
In complexe situaties werken we vaak samen met andere organisaties als Kwadraad (maatschappelijk werk), de GGD of GGZ. 
 
Ook ‘Maatje’ worden?
Er is een wachtlijst van mensen die geholpen willen worden. Daarom trainen we steeds nieuwe vrijwilligers. Ben je iemand die houdt van ‘aanpakken’ en spreekt het je aan om op deze manier op te komen voor je medemens? Of weet je iemand die daarvoor geschikt zou zijn of wil je meer informatie over ons dynamische werk? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur een e-mail.
 
Jos van den Broek, coördinator SchuldHulpMaatje Leidschendam-Voorburg
Josvndnbrk73@gmail.com tel. 06 4527 1216
Rob den Uijl, medecoördinator SchuldHulpMaatje Leidschendam-Voorburg
Robshm482@gmail.com tel. 06 5335 3927

 

terug
 
 
 

Inloggen


 

Online kerkdienst, alleen digitale uitzending
datum en tijdstip 17-01-2021 om 10:00 uur
meer details

 
Helpdesk voor digitale vragen!
Ondanks dat steeds meer activiteiten voorzichtig worden opgestart blijven we ook afhankelijk van telefoon, computer, tablet en programma's zoals Zoom. Steeds vaker gaat het goed maar toch loop je soms vast. Daarom blijft de helpdesk bereikbaar.
In principe doen we dat via mail of telefoon. Als er toch ondersteuning ter plaatse nodig is zoeken we samen naar een veilige oplossing.
De helpdesk is bereikbaar per mail (helpdesk@pgleidschendam.nl) en per telefoon (06-53505509).
Henk Schuurman


 
 
Webmaster

Suggesties voor de website?
Laat het de webmaster weten via dit formulier.
 
Vacaturebank LeidschenveenVanuit de werkgroep 'Kerkzijn in Leidschenveen' is de vacaturebank gestart.
Lees hier de openstaande vacatures en reageer.
 
Prikbord

Lees het 'prikbord'; een ruimte beschikbaar voor 'kerk-gerelateerde' affiches / mededelingen, net zoals het prikbord in de diverse gebouwen.
 
Privacyverklaring

PG Leidschendam heeft een privacy verklaring opgesteld. Deze is hier te downloaden.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.