Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Leidschendam
 
 
Vasten 2020: op naar dubbele bevrijding!

Vasten 2020: op naar dubbele bevrijding!
Over het algemeen is vasten niet meer van deze tijd in onze consumptieve samenleving. Toen ik jong was, was vasten in mijn herinnering een rooms-katholiek gebruik.
In de loop van de jaren raakte het vasten in onbruik en degradeerde de vastentijd tot een randverschijnsel. Commerciële activiteiten verdrongen de vastentijd. Paaseieren, woonboulevards en Paasbrunches bepalen nu het gezicht van de samenleving. En wij (ik!) doen daar ijverig aan mee. Goede Vrijdag en Stille Zaterdag draaien topverkopen. Pasen, het centrale feest van de verlossing en opstanding, raakt ondergesneeuwd in het soms kille voorjaar.
En nu is daar het coronavirus. De ultieme marktverstoorder. Paniek alom. Vliegtuigen aan de grond. OV ligt vrijwel plat. Scholen dicht. In ziekenhuizen wordt gevochten voor elk leven. Winkels dicht. Markten gaan dicht. Het goede leventje  wordt onttakeld. Hoe zo, vasten!? Wij doen nu niet anders, omdat het niet anders kan.
Wij dachten; China is ver weg!
Juist in de periode, dat wij het feest van de 75 jaar bevrijding zouden gaan vieren. Hoe cynisch kan het zijn. 75 Jaar geleden hebben wij nog geleerd hoe je met schaarse middelen moest omgaan. Een noodzakelijk, ongewild en indringend vasten. De hongerwinter. De kerken vol en de winkels leeg.
Er is wel één verschil met toen. De kerken stonden toen in het centrum van het dagelijks leven en de kerkdeuren stonden wagenwijd open. Nu zijn de kerkdeuren potdicht. Met digitale hulpmiddelen proberen de kerken terecht de schade te beperken. Toen was de vijand zichtbaar aanwezig; nu is de vijand onzichtbaar en haast ongrijpbaar. Dat is een venijnig verschil. Dat heeft consequenties voor later, wanneer deze ellende voorbij is. Dat wij de beschikking hebben over digitale middelen is mooi, maar daarin mogen wij niet blijven steken. De warmte van de fysieke aanwezigheid tegenover en met elkaar gaat veel verder en is veel warmer dan het mechanische en digitale 'hulp'middel. Ik denk en hoop, dat wij zelf met hart en ziel aanwezig moeten blijven en niet afgaan op het gemak van de digitale levenstijl.
Zó vieren wij straks misschien wel een dubbel bevrijdingsfeest met elkaar. Misschien zelfs dit jaar nog. Misschien wel gelijktijdig met de herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus.
Maar eerst vasten. Eerst doorbijten. Met visie en met Gods hulp.
Kees Vegter (gemeentelid)

 
terug
 
 
 

Inloggen


 

Digitaal ochtendgebed
datum en tijdstip 07-06-2020 om 11.00 uur
Kijk mee via Zoom of luister mee via de kerkomroep. Lees verder voor de informatie over Zoom.meer details

 
Geen kerkelijke activiteiten in onze gebouwen
Vanwege het coronavirus zijn er tot 1 juni geen kerkelijke activiteiten in onze drie kerkgebouwen. Ook excursies worden uitgesteld. Daarom is de kerkagenda momenteel niet op de site te lezen.

 
 
Helpdesk voor digitale vragen!

In deze bijzondere tijden, waarin we niet meer fysiek bij elkaar komen, worden we nog afhankelijker van telefoon, computer, tablet en programma's en apps als zoom.Vaak gaat het goed maar soms loop je vast. Daarom openen we deze helpdesk. Gewoon om u even op gang te helpen.
In principe doen we dat via mail of telefoon. Als er toch ondersteuning ter plaatse nodig is gaan we een oplossing zoeken die rekening houdt met alle hygiëne regels van het RIVM en zullen we waar mogelijk mensen inschakelen die toch al bij u op bezoek komen.
Ook komen de oplossingen voor de meest voorkomende vragen op de website zodat u ook zelf een oplossing kunt vinden.

Bereikbaarheid en openingstijden

Telefoon 06-53 505 509
Mail helpdesk@pgleidschendam.nl
tot 11 mei 2020 dagelijks 09:00-20:00 uur
vanaf 11 mei 2020 maandag t/m vrijdag 18:00-20:00 uur
zaterdag 12:00-20:00 uur
zondag 13:00-20:00 uur

 
 
Webmaster

Suggesties voor de website?
Laat het de webmaster weten via dit formulier.
 
Enquête Protestantse wijkgemeente in Leidschenveen
Wij willen graag van u horen hoe u over de kerk in onze wijk Leidschenveen denkt.
Wat doen we goed, wat doen we niet goed en wat mist u.
Het kost u maar een paar minuutjes.
Start de enquête hier

 
 
Vacaturebank LeidschenveenVanuit de werkgroep 'Kerkzijn in Leidschenveen' is de vacaturebank gestart.
Lees hier de openstaande vacatures en reageer.
 
Prikbord

Lees het 'prikbord'; een ruimte beschikbaar voor 'kerk-gerelateerde' affiches / mededelingen, net zoals het prikbord in de diverse gebouwen.
 
Privacyverklaring

PG Leidschendam heeft een privacy verklaring opgesteld. Deze is hier te downloaden.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.