Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Leidschendam
 
 
Historie

Historie
De begraafplaats ligt aan Wilsveen 10C in de Nieuwe Driemanspolder aan de weg van Leidschendam naar Zoetermeer. De begraafplaats is in 1820 aangelegd op de plaats waar vanaf de 17e eeuw de Hervormde kerk van Wilsveen heeft gestaan. Deze kerk werd in 1684 gebouwd naar een ontwerp van Jacob Roman. Nadat in 1818 de kerkgemeenschap van Wilsveen was samengevoegd met de Hervormde kerk te Leidschendam (het achthoekige kerkje bij de sluisbrug), werd het kerkgebouw gesloopt. Het oudste deel van de begraafplaats is gelegen tussen de gedeeltelijk afgebroken muren van het vroegere kerkje. De bovenste delen van de kerkmuren zijn thans nog zichtbaar.
In de loop der tijd is de begraafplaats drie keer uitgebreid, laatstelijk in 2009 waarbij het aantal graven nagenoeg werd verdubbeld tot ca. 250. De bewogen geschiedenis van deze plek in de polder is weergegeven op de zuil (een z.g.stadsbaken) bij de ingang.
 
Radio Midvliet TV op de begraafplaats Wilsveen Radio Midvliet TV op de begraafplaats Wilsveen

Begraafplaats Wilsveen is op Radio Midvliet TV geweest.
Heeft u de uitzending gemist, of wilt u deze nog een keer zien? Maker Jaques van Herten heeft het filmpje op YouTube geplaatst.

 
Levend Rijksmonument Levend Rijksmonument
Sinds 1998 heeft de begraafplaats de status van beschermd rijksmonument. Maar het is tevens een ”levend“ monument . Met deze, voor een begraafplaats ietwat gewaagde aanduiding, wordt bedoeld dat er overleden dierbaren worden herdacht en dat het mogelijk is en blijft om er een laatste rustplaats te vinden.
Er zijn algemene graven, familiezandgraven, familiegrafkelders en een urnen-columbarium. Diegene die bij leven reeds een laatste rustplaats wenst te reserveren op deze prachtige verstilde plek in het weidse landschap, heeft daartoe de mogelijkheid. In het verleden werd begraven alleen toegestaan als de overledene lid was van de Hervormde kerk of aan het Wilsveen woonde. Tegenwoordig bestaan die beperkingen niet meer.
 
Eigendom en beheer Eigendom en beheer
De Hervormde Gemeente te Leidschendam droeg eigendom en beheer in 2005 over aan de Stichting Hervormde begraafplaats Wilsveen. Met handhaving van het begrip Hervormd in de naam, wil het stichtingsbestuur verwijzen naar de historische context waarin de begraafplaats is ontstaan. Het onderhoud van de begraafplaats wordt, doorgaans op woensdagmorgen, met veel toewijding gedaan door vrijwilligers. Het delven van graven is uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf.

Het Reglement van de begraafplaats kunt u hier inzien.
 
Contact Contact
Het correspondentieadres van de stichting is:
Laurentiusweer 7 2265DD Leidschendam.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de voorzitter/beheerder W.Wiegeraadt (tel 070-3272129 of 06-53346431) of bij diens afwezigheid met de heer J.M..Smit (tel. 070-8872513 of 06-28428952).
 
 
 

Inloggen


 

Online kerkdienst
datum en tijdstip 28-02-2021 om 10:00 uur
meer details

 
Veertigdagenkalender 2021

Kijk elke dag op veertigdagenkalender.online 
Gemeenteleden lezen de bijbeltekst van de dag voor en delen een tip ter inspiratie.
Samen leven we zo toe naar Pasen.
 
Vacaturebank LeidschenveenVanuit de werkgroep 'Kerkzijn in Leidschenveen' is de vacaturebank gestart.
Lees hier de openstaande vacatures en reageer.
 
Prikbord

Lees het 'prikbord'; een ruimte beschikbaar voor 'kerk-gerelateerde' affiches / mededelingen, net zoals het prikbord in de diverse gebouwen.
 
Privacyverklaring

PG Leidschendam heeft een privacy verklaring opgesteld. Deze is hier te downloaden.
 
Helpdesk voor digitale vragen!
Ondanks dat steeds meer activiteiten voorzichtig worden opgestart blijven we ook afhankelijk van telefoon, computer, tablet en programma's zoals Zoom. Steeds vaker gaat het goed maar toch loop je soms vast. Daarom blijft de helpdesk bereikbaar.
In principe doen we dat via mail of telefoon. Als er toch ondersteuning ter plaatse nodig is zoeken we samen naar een veilige oplossing.
De helpdesk is bereikbaar per mail (helpdesk@pgleidschendam.nl) en per telefoon (06-53505509).
Henk Schuurman


 
 
Webmaster

Suggesties voor de website?
Laat het de webmaster weten via dit formulier.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.