Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Leidschendam
 
 
Wijkgemeente Vlietwijk

Wijkgemeente Vlietwijk

Kerkgebouw:
Dorpskerk, Damhouderstraat 2, 070 320 42 24
Email:

Scriba:
Magda Wetsteijn, , tel 070 327 10 48 (dit nummer niet bellen voor verhuur van zalen / kerk)

Postadres Damhouderstraat 2a 2266 AS Leidschendam


Vlietwijk is een gemeente die de blik naar buiten wil richten.
Ieder is welkom met zijn eigen achtergrond, ervaringen, geloof, twijfels en vragen. Wij willen gezamenlijk luisteren naar het verhaal van de Lévende. Dat geeft een gevoel van saamhorigheid. Vlietwijk wil als metgezel open staan voor mensen die het niet gemakkelijk hebben met zich zelf of met de maatschappelijke positie waarin zij verkeren. Gastvrijheid staat hoog in ons vaandel.

 
Historie

Historie

De Dorpskerk, ook wel 'De Peperbus' genoemd, is gelegen in het oude centrum van Leidschendam, bij de sluis, aan de Delftsekade. Het is de oudste kerk van Leidschendam. De kerk is een optelsom van vele ingrepen uit de drie eeuwen van haar bestaan. De eerste kerk, met achthoekig grondplan, werd gebouwd door Arent van 's-Gravenzande, stadsbouwmeester van Leiden. In 1653 werd de kerk in gebruik genomen. Ze had een rond koepeldak en ook zeven gebrandschilderde vensterglazen, welke waren geschonken door Delft, Gouda, Leiden, Haarlem, Dordrecht en de hoogheemraadschappen Rijnland en Delfland. In 1693 brandde de kerk af.

 

Waarschijnlijk onder leiding van Jacob Roman kon de herbouw worden uitgevoerd. De burgemeesters van Leiden schonken de fraaie, nog bestaand (ambachts-)herenbank en voorzagen deze van hun wapens en van de Leidse sleutels. De huidige eikenhouten preekstoel dateert uit dezelfde periode. Het snijwerk op de panelen toont de symbolen van geloof (bijbel), hoop (anker) , gerechtigheid (twee zwaarden), standvastigheid (zuilkolom), alsmede het alziend oog.
De klok, gedateerd 1685, met putti en bladfriezen, nam de plaats in van de eerste bronzen torenklok die bij de brand verloren ging.
Bij een verbouwing en renovatie in 1865 werd de koepelvormige bekapping gesloopt. De kerk kreeg het huidige dak met pyramidevorm. Nadat in 1959 dak en toren opnieuw een restauratiebeurt hadden ondergaan, kwam in 1968 een algeheel herstel van de kerk tot stand. De oude en ongemakkelijke banken werden gesloopt en afgevoerd. Er werden knopstoelen aangeschaft die beter in het interieur pasten. Het orgel - geïnstalleerd in 1896 - kwam weer aan de westzijde te staan en de galerij kreeg een fraaiere vorm.
Het gebouw is geplaatst op de lijst van monumenten.

Literatuur:
Monumenten en buitenkunst in Leidschendam, Els van der Plasse, Leidschendam 1997

 
Het orgel

Het orgel

 Dispositie

MANUAAL PEDAAL
Prestant 8' Subbas 16'
Holpijp 8' Pedaalkoppel
Octaaf  4'  
Roerfluit 4'   
Quint 2 2/3'   
Piccolo 2'  
Mixtuur IV  

 

 
 
 

Inloggen


 

Kruisheuvelkerk
datum en tijdstip 22-09-2019 om 10:00 uur
meer details

Christelijke meditatiegroep
datum en tijdstip 24-09-2019 om 20.00
meer details

Rondom 30
datum en tijdstip 24-09-2019 om 20.15 uur
meer details

Buurtbieb
datum en tijdstip 25-09-2019 om 12.30 uur
meer details

Open Dorpskerk
datum en tijdstip 25-09-2019 om 12:30
meer details

Juridisch spreekuur
datum en tijdstip 25-09-2019 om 13.00 uur
meer details

 
Prikbord

Lees het 'prikbord'; een ruimte beschikbaar voor 'kerk-gerelateerde' affiches / mededelingen, net zoals het prikbord in de diverse gebouwen.
 
Privacyverklaring

PG Leidschendam heeft een privacy verklaring opgesteld. Deze is hier te downloaden.
 
Webmaster

Suggesties voor de website?
Laat het de webmaster weten via dit formulier.
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.